Leleplezzük a titkot

A bonsai, nem speciális magból nevelt növény, hanem szép és különleges formájú lapos tálban nevelt fa.

A bonsai

Egy darab természet emberközeli ábrázolása, általában egy öreg fa, vagy facsoport kicsinyített, élethű mása.

Az emberek egy része tudja, hogy mi a bonsai, mások egy külön fajnak gondolják, megint mások számára egy bizonytalan, homályos kép jelenik meg a bonsai szó hallatán.

Mivel a bonsai nem része a magyar kultúrának és hagyománynak, ezért a kapuk és határok megnyitása előtti információszegény időszakokban, nem sok hír jutott el hozzánk Japánból és a világ többi országából. Aztán a nyitással elkezdődött a jó- és kevésbé jó minőségű áruk beáramlása hazánkba. Ám a gondozáshoz megfelelő információ még mindig hiányzott.

Gondatlan bonsai értékesítési hullám

A bonsai-nak nevezett kis fák, pici tálban nagyjából az 1990-es évek környékén kerültek be az országba, köszönhetően a nagy Multiknak. Szerencsétlen kis növények a kevés földmennyiséggel, igencsak nehezen bírták a több napos – akár hetes – kirándulást az ablaknélküli kamionokban, fény és víz nélkül. Ezután, következett a kirakodás és raktározás valamint a beárazás időszaka. Amelyik ezt kibírta, arra várt a szintén zárt térben lévő polcrahelyezés boldog pillanata, abban a reményben, hogy egy éppen arra járó eladó meglocsolja. Amelyik elkezdte megunni ezt az életet, azt leárazták – mert kezdett meghalni – és ha szerencséje volt, valaki féláron elvitte. Ha csak nem ajándéknak szánták és napokig a szekrényben várta az átadás pillanatát, akkor még – ezek után – némi eséllyel bírt a túlélésre.

Hiányos gondozás

Mivel ezek a növénykék nagyon picik, nem sok tartalékot tudnak felhalmozni, ezért igen érzékenyek és kicsi a tűrőképességük. Ebből következik, hogy nem sokáig bírják víz, fény és tápanyag nélkül. Megfelelő gondozás híján előbb vagy utóbb szinte mindegyik meghalt.

Meghalt az első bonsai-om

Nagyon sok emberrel beszéltem, akinek már volt, vagy valamilyen kapcsolatba került a kis növényekkel és kivétel nélkül azt a választ adta, hogy elpusztult a bonsai.

Hamis képzetek

A gondatlan értékesítési folyamat által alakulhatott ki az emberekben az a hamis képzet, hogy ezek szépek de megtarthatatlanok. Itt még meg kell említeni, hogy szinte semmiféle információt nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy hogyan és hol kell tartani őket. Természetesen ők élőlények, fényre, vízre és levegőre vágynak, és nem pedig sivatagi kiképzésben részesült szobai dísztárgyak.

A bonsai, mint a lakás éke

Megfelelő locsolás, gondozás és szeretet mellett hálás társai tudnak lenni az embernek, szép és értékes darabjai lakásának, kertjének, környezetének, melyek több száz évig képesek élni. Ugyanis, luxus körülményeket biztosítunk nekik, a természetben élő társaikkal szemben. (S szemben a hiedelemmel, hogy sanyargatjuk őket!)

Az emberek félre lettek tájékoztatva, – valamilyen oknál fogva. Volt aki azt hitte, hogy olyan magot kell elültetni, amitől ilyen pici marad a növény, vagy ritkán szabad meglocsolni, vagy dobozban kell tartani és akkor nem fog megnőni. NEM ! Ezek teljesen hétköznapi növények, melyek élőhelyükön a szélsőséges életkörülmények miatt nem úgy fejlődtek, mint normális körülmények között. Ezeket kell megtalálni és begyűjteni, vagy a már előre nevelt piciny fákat bonsai szaküzletben beszerezni. Ezután már csak metszéssel és drótozással formára alakítjuk, és szeretettel továbbgondozzuk őket.

Honnan származik a bonsai?

A bonsai művészete Kínából indult, több mint 2000 évvel ezelőtt és onnan terjedt át Japánba. Ott teljesedett ki és fejlődött a mai szintre. Apáról fiúra szállt, generációkon keresztül neveltek egy-egy növényt, és a több száz év alatt szinte tökéletessé formálták. Ezek a darabok a piac számára hozzáférhetetlenek.

Viszont a piacon jelen vannak a különböző országok bonsai mestereinek növény remekei, amik megvásárolhatók, természetesen több millió Ft-os áron (átszámítva). Ezzel szemben az itthoni, honos öreg fákból (akár több tíz- vagy száz éves) kialakított és nevelt bonsai-ok árai ennek töredéke, néhány tíz-, vagy százezer Ft.

A növények kényesek a hirtelen nagy hőmérsékleti-, környezeti- és klímaváltozásra, feltehetően ebből a meggondolásból nem alakult ki komolyabb, nagy értékű bonsai-ok tömeges behozatala az országba.

Hogyan juthatok hozzá egy ilyen remekműhöz?

A Bonsai Hungary nagy választékban kínál kül- és beltéri neveltetésű egészséges, életképes és megfelelően gondozott bonsai fákat, valamint Fehér Imre tulajdonos saját gyűjteménye szolgál alapjául annak a piaci igénykielégítésnek, amire itthon egyre nagyobb igény van. A mai felgyorsult életritmusunkban, amikor az ember egy kis nyugodt szigetet keres, ahol ott van egy kis természet, vagy amikor otthonunkba, irodánkba vendégek érkeznek és szeretnénk megmutatni a környezetünket, anyagi javainkat, státuszunkat, vagy amikor valakit meg akarunk ajándékozni, vagy egyszerűen csak beleszeretünk egy szép és értékes növénybe, akkor forduljon hozzánk.

Bonsai Hungary

Categories: A bonsai

Szeretne ilyen weboldalt? MarketingRészleg.hu